Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Εσωτερική Αγορά, Βιομηχανία, Επιχειρηματικότητα και ΜΜΕ
Ανακοινωθέν Τύπου31 Μαρτίου 2022Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ

Η ΕΕ αναζητά τον Ευρωπαϊκό Προορισμό Αριστείας 2023

Ο διαγωνισμός EDEN βραβεύει μικρούς αλλά πρωτοπόρους του βιώσιμου τουρισμού

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκηρύσσει τον διαγωνισμό "Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας" (European Destination of Excellence - EDEN) 2023. Η πρωτοβουλία αυτή επιβραβεύει τα καλύτερα επιτεύγματα στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού και των πρακτικών πράσινης μετάβασης σε μικρότερους προορισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ, η οποία υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της είναι να αναγνωρίσει και να βραβεύσει μικρότερους προορισμούς που εφαρμόζουν επιτυχημένες στρατηγικές για την ενίσχυση του βιώσιμου τουρισμού μέσω πρακτικών πράσινης μετάβασης. Ο διαγωνισμός βασίζεται στην αρχή της προώθησης της ανάπτυξης του βιώσιμου τουρισμού σε προορισμούς που αποφέρει αξία στην οικονομία, τον πλανήτη και τους ανθρώπους. Ο σημερινός Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας 2022, το Middelfart (Δανία), αποτελεί τον πρώτο νικητή της νέας και βελτιωμένης πρωτοβουλίας αλλά και πρωτοπόρο του βιώσιμου τουρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Προκειμένου να διεκδικήσουν τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας 2023, οι προορισμοί καλούνται να αποδείξουν τις βέλτιστες πρακτικές τους στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού και της πράσινης μετάβασης. Ο διαγωνισμός καλύπτει χώρες της ΕΕ καθώς και χώρες εκτός ΕΕ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα COSME. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν πρώτα από μια επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών σε θέματα βιωσιμότητας. Στο δεύτερο στάδιο, 3 πόλεις που θα επιλεγούν θα κληθούν να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά τους ενώπιον της ευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής. Η ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή θα επιλέξει έναν νικητή, τον Ευρωπαϊκό Προορισμό Αριστείας 2023, ο οποίος θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο του 2022.  

Ο Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας 2023 θα προωθηθεί ως πρωτοπόρος του βιώσιμου τουρισμού, πιστός στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και θα λάβει εξειδικευμένη υποστήριξη επικοινωνίας και branding σε επίπεδο ΕΕ καθ' όλη τη διάρκεια του 2023.

Για να υποβάλουν αίτηση, οι εκπρόσωποι των προορισμών καλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την 1η Ιουνίου 2022 στις 17:00 ώρα κεντρικής Ευρώπης.

Για όλα τα τελευταία νέα επισκεφθείτε τον ιστότοπο των Ευρωπαϊκών Προορισμών Αριστείας.

Επικοινωνία

Γραμματεία των Ευρωπαϊκών Προορισμών Αριστείας: Αντιγόνη Αυγεροπούλου, %20infoatedensecretariat [dot] eu (info[at]edensecretariat[dot]eu), +49 (0) 30 70 01 86 390

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
31 Μαρτίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ

Related posts from the blog