Skip to main content
Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs

Csomagkézbesítés az EU-ban a legjutányosabb áron – szolgáltatáskereső

A határokon átnyúló kézbesítési szolgáltatásokról szóló rendelet egyik célja az árak átláthatóbbá tétele. A rendelet előírja, hogy a legalább 50 alkalmazottat foglalkoztató szolgáltatóknak, valamint az egynél több uniós országban letelepedett szolgáltatóknak legfeljebb 15 alapvető csomagkézbesítési szolgáltatás tekintetében nemzeti szabályozó hatóságuk rendelkezésére kell bocsátaniuk a belföldi és a határokon átnyúló szolgáltatásokra vonatkozó díjszabásokat (bizonyos esetekben a nemzeti szabályozó hatóságok alkalmazhattak 25 fős küszöbértéket az országukban fennálló sajátos feltételekre figyelemmel). A Bizottság ezeket a díjakat itt teszi közzé. A díjszabásra vonatkozó információk frissítésére minden év március 31-én kerül sor.

A díjak azok a nyilvános árak, amelyeket a vásárlónak egy-egy küldemény belföldi vagy valamely másik uniós országba történő szállításáért kell fizetnie. A díjak megtalálhatók a szolgáltató honlapján és a szolgáltató nyilvános díjjegyzékében.

Meg kell jegyezni, hogy a szolgáltató által a csomagkézbesítési szolgáltatással kapcsolatban bejelentett, megjelenített díj tartalmazhat bizonyos feltételeket és korlátozásokat. Sok esetben a csomagkézbesítési szolgáltatások jellemzői szolgáltatónként eltérhetnek.

A közzétett díjak január 1-jétől alkalmazandók, és nem tartalmazzák az ÁFÁ-t. Helyi pénznemben és euróban kell őket bejelenteni. Az euróra történő átváltáshoz az Európai Központi Bank által március 31-én alkalmazott átváltási árfolyamot kell használni.

Hová forduljunk, ha probléma merült fel a határon átívelő csomagkézbesítéssel?

Ha Ön fogyasztóként problémába ütközik, amikor csomagot küld egy másik uniós országba, vagy csomagot vár egy másik uniós országból, a lakóhelye szerinti országban működő Európai Fogyasztói Központhoz fordulhat tanácsért.