Skip to main content
Belső piac, ipar-, vállalkozás- és kkv-politika
Sajtóközlemény31 március 2022Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatóság

Az EU keresi a 2023-as Kiváló Európai Úticélt

Az EDEN verseny a fenntartható turizmus kisebb úttörőit díjazza

Az Európai Bizottság ma indítja el a 2023-as Kiváló Európai Úticél (EDEN) versenyt. Ez a kezdeményezés a fenntartható turizmus és a zöld átmenet gyakorlatainak területén elért legjobb teljesítményt díjazza a kisebb európai úti célok esetén.

A Kiváló Európai Úticélok programot az EU kezdeményezésére az Európai Bizottság valósította meg. Célja azoknak a kisebb úticéloknak az elismerése és díjazása, amelyek sikeres stratégiákat léptettek életbe a fenntartható turizmus erősítése érdekében a zöld átmenet gyakorlatain keresztül. A verseny azon az alapelven nyugszik, hogy a fenntartható turizmus fejlesztését népszerűsíti a célállomásokon, ami a gazdaságnak, a bolygónak és az embereknek is értéket termel. Az aktuális, 2022-es Kiváló Európai Úticél, Middelfart (Dánia) az új és továbbfejlesztett kezdeményezés első nyertese, aki a fenntartható turizmus úttörője Európában. 

A Kiváló Európai Úticél 2023-ban címért versenyre kelő úticélknak be kell mutatni a fenntartható turizmus és zöld átmenet területén megvalósított legjobb gyakorlataikat. Egyrészt az EU országai, másrészt a COSME programban  közreműködő nem-EU országok vehetnek rajta részt. A pályázatokat először egy független fenntarthatósági szakértőkből álló bizottság értékeli. A második lépésben 3 várost kiválasztanak a szűkített listára, amelyeket aztán felkérnek arra, hogy az európai zsűri előtt mutassák be városuk pályázatát. Az európai zsűri kiválasztja a győztest a 2023-as Kiváló Európai Úticél címre, amelyet 2022 novemberében jelentenek be.

A győztes úticélt úgy fogják megjeleníteni, mint a fenntarthatóság úttörőjét a turizmus területén, amely elkötelezett az európai zöld megállapodás célkitűzései mellett, ezen kívül az egész 2023-as év folyamán szakértői kommunikációs és márkaépítési támogatásban részesül.

A jelentkezéshez a úticél képviselőinek ki kell tölteni az online formanyomtatványt. A jelentkezés határideje: 2022. június 1. 17:00 óra (közép-európai idő szerint).

Ha szeretne értesülni a legfrissebb hírekről, látogasson el a Kiváló Európai Úticélk weboldalra.
 

 

Kapcsolat

Kiváló Európai Úticélk titkársága: Antigoni Avgeropoulou, info@edensecretariat.eu, +49 (0) 30 70 01 86 390

Leírás

Related posts from the blog