Gå direkt till innehållet
inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag
Presskommuniké31 mars 2022Generaldirektoratet för inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företagLästid: 1 min

EU letar efter Framstående europeiska resmål 2023

Tävlingen EDEN belönar pionjärer för mindre destinationer inom hållbar turism

Idag lanserar Europeiska kommissionen tävlingen Framstående europeiska resmål (EDEN) 2023. Detta initiativ belönar de bästa prestationerna inom hållbar turism och metoder för grön övergång i mindre destinationer över hela Europa.

Tävlingen Framstående europeiska resmål är ett EU-initiativ som implementeras av Europeiska kommissionen. Målet är att synliggöra och belöna mindre destinationer som har framgångsrika strategier för att öka hållbar turism genom gröna övergångsmetoder. Tävlingen grundas på principen att främja utvecklingen av hållbar turism på destinationer som skapar värde för ekonomin, planeten och människorna. Middelfart (Danmark) är vårt nuvarande framstående europeiska resmål 2022, den första innehavaren av titeln i det nya och förbättrade initiativet och en pionjär inom hållbar turism i hela Europa.

För att kunna delta i tävlingen om titeln Framstående europeiskt resmål 2023, uppmanas destinationerna att uppvisa sina bästa metoder inom hållbar turism och grön övergång. Tävlingen omfattar såväl EU-länder som länder utanför EU vilka deltar i COSME-programmet . Ansökningarna kommer först att utvärderas av en panel av oberoende hållbarhetsexperter. Som nästa steg kommer tre utvalda städer att uppmanas att presentera sin stads kandidatur inför den europeiska juryn. Den europeiska juryn kommer att utse en vinnare, Framstående europeiskt resmål 2023, som kommer att tillkännages i november 2022.

Den vinnande destinationen kommer att positioneras som en pionjär för hållbarhet inom turism enligt de europeiska Gröna given-målen och kommer att få experthjälp inom kommunikation och varumärkesstöd på EU-nivå under 2023. 

För ansökan skall representanter för staden fylla i ett onlineformulär. Sista ansökningsdag är 1 juni 2022 kl 17:00 CET.

För de senaste nyheterna, besök hemsidan Framstående europeiska resmål.

Kontakt 

Framstående europeiska resmål, sekretariat: Antigoni Avgeropoulou, %20infoatedensecretariat [dot] eu (info[at]edensecretariat[dot]eu), +49 (0) 30 70 01 86 390