Preskoči na glavno vsebino
Notranji trg, industrija, podjetništvo ter mala in srednja podjetja
Sporočilo za javnost31. marec 2022Generalni direktorat za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja

EU išče evropsko destinacijo odličnosti leta 2023

Projekt EDEN nagrajuje majhne, trajnostne turistične pionirje.

Danes bo Evropska komisija razpisala natečaj za evropsko destinacijo odličnosti leta 2023. Pobuda nagrajuje najboljše dosežke na področju trajnostnega turizma in prakse zelenega prehoda v manjših destinacijah po vsej Evropi.

Evropska destinacija odličnosti je pobuda EU, ki jo izvaja Evropska komisija. Cilj pobude je prepoznati in nagraditi manjše destinacije, ki imajo vzpostavljene uspešne strategije za spodbujanje trajnostnega turizma s pomočjo praks zelenega prehoda. Natečaj temelji na načelu spodbujanja razvoja trajnostnega turizma na destinacijah, ki koristi gospodarstvu, planetu in ljudem. Trenutna evropska destinacija odličnosti leta 2022 Middelfart (Danska) je prvi nosilec nagrade nove in izboljšane pobude in trajnostni turistični pionir v Evropi. 

Da se destinacije lahko potegujejo za naziv evropska destinacija odličnosti leta 2023, morajo prikazati svoje najboljše prakse na področju trajnostnega turizma in zelenega prehoda. Natečaj zajema tako države EU kot države izven EU, ki so del programa COSME. Prijave bo najprej ocenil odbor neodvisnih strokovnjakov s področja trajnosti. V drugem koraku bodo morali predstavniki 3 mest na ožjem seznamu predstaviti svojo kandidaturo pred evropsko žirijo. Evropska žirija bo izbrala enega zmagovalca, evropsko destinacijo odličnosti leta 2023, ki bo razglašen novembra 2022.

Zmagovalna destinacija bo predstavljena kot trajnostna turistična pionirka, zavezana ciljem evropskega zelenega dogovora, in bo deležna strokovne podpore pri komunikaciji in znamčenju na evropski ravni vse leto 2023.

Za prijavo morajo predstavniki destinacije izpolniti spletni obrazec. Rok za prijavo je 1. junij 2022 do 17.00 po srednjeevropskem času.

Za najnovejše novice obiščite spletno stran Evropska destinacija odličnosti.

Stik

Sekretariat Evropske destinacije odličnosti: Antigoni Avgeropoulou, %20infoatedensecretariat [dot] eu (info[at]edensecretariat[dot]eu), +49 (0) 30 70 01 86 390

Related posts from the blog